SAWO Recykling > Usługi > Utylizacja odpadów żywnościowych – spożywczych

Utylizacja odpadów żywnościowych – spożywczych

Utylizacja odpadów spożywczych dotyczy m.in. firm produkujących pożywienie oraz zajmujących się handlem artykułami spożywczymi. W SAWO Recykling świadczymy usługi z zakresu gospodarki odpadami w skład których wchodzą odbiór oraz utylizacja odpadów żywnościowych. Dowiedz się, jak przebiega ten proces i jaki jest sens dokonywania utylizacji odpadów spożywczych.

Utylizacja odpadów żywnościowych

Odpady spożywcze to problem wielu gospodarstw domowych, ale przede wszystkim przedsiębiorstw. Z usługi niszczenia odpadów żywnościowych korzysta wielu użytkowników, branż i sektorów: obsługujemy zakłady przemysłu spożywczego, gastronomii, piekarniczego, cukierniczego, ale także i firmy z sektora logistycznego. Utylizacja odpadów spożywczych dotyczy także branży gastronomicznej, czyli restauracji, pubów i kawiarni. Przepisy prawa w tym zakresie obejmują również zakłady produkcji mięs i wędlin czy fermy drobiu. Należy podkreślić, że obecne przepisy dotyczą nie tylko odpadów spożywczych, które powstają w trakcie przygotowywania żywności i dań, ale określają też konkretne procedury stosowane w przypadku utylizacji żywności przeterminowanej. Co wobec tego należy zrobić z taką żywnością? Jak wygląda proces utylizacji odpadów żywnościowych?

Odbiór odpadów spożywczych

W SAWO Recykling świadczymy kompleksowe usługi w zakresie odbioru, transportu odpadów spożywczych, a następnie rozładunku i utylizacji odpadów spożywczych. W świetle obowiązujących przepisów: obowiązek utylizacji odpadów spożywczych spoczywa na każdym przedsiębiorcy zaangażowanym w łańcuch jego produkcji lub dystrybucji. Oznacza to, że przepisów muszą przestrzegać zarówno producenci, jak i firmy zajmujące się handlem artykułami spożywczymi, a naszą rolą jest pomóc im w wypełnianiu obowiązków.

Pragniemy podkreślić, że odbieramy odpady żywnościowe w różnej formie, m.in.:

  • odpadów pokonsumpcyjnych – najczęściej żywności z przekroczoną datą zdatności do spożycia,
  • wycofanych ze sprzedaży partii / serii towaru,
  • odpadów przetwórstwa spożywczego, w tym np. resztek jedzenia, olei wykorzystywanych do smażenia,

W kwestii niszczenia odpadów żywnościowych obsługujemy restauracje, szpitale, szkoły, przedszkola, sklepy, hurtownie, centra logistyczne, zakłady produkcyjne. Oferujemy kompleksową usługę gospodarowania odpadami spożywczymi, które możemy podzielić na dwie podstawowe grupy. Mowa tu o:

  • odpadach pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa),
  • odpadach pochodzenia odzwierzęcego (nie tylko mięso, ale także jajka, mleko).

Niszczenie odpadów żywnościowych ma sens: po co utylizować odpady spożywcze

Utylizacja odpadów spożywczych ma określony cel! Czy wiedzieliście, że odpady spożywcze i żywnościowe mogą zostać przetworzone i służyć do produkcji energii? Można je przekształcić między innymi w zrównoważoną, zieloną energię elektryczną, przyjazną dla środowiska energię cieplną, a także BIO nawozy.

Podsumowując, można dziś skorzystać z kilku pomysłów przetwarzania żywności, która nie nadaje się już do zjedzenia, poza wyrzuceniem jej na wysypisko czy pozostawienia w formie składowiska.

Rekomenduje się m.in. poddanie odpadów fermentacji beztlenowej, w której mikroorganizmy i różne grupy bakterii rozkładają biodegradowalny materiał pod nieobecność tlenu. Innym pomysłem na odpady jest ich kompostowanie, czyli proces biologiczny obejmujący rozkład materii organicznej w kontrolowanym środowisku w celu wytworzenia kompostu. Można także odpady spożywcze spalać w kontrolowanych warunkach, w celu uzyskania ciepła i/lub energii.

Utylizacja odpadów spożywczych

Jeżeli produkty przekroczyły swą datę ważności albo z innych powodów (np. przerwanego cyklu chłodniczego) nie nadają się do spożycia, wówczas stają się odpadami. Dokumentem, który świadczy o tym, że klient pozbył się odpadów zgodnie z prawem, przekazując je odpowiedniej firmie, jest karta przekazania odpadów (potwierdzająca fakt utylizacji odpadów żywnościowych). Posiadamy wszelkie uprawnienia do jej wydania. Usługę utylizacji odpadów spożywczych rozpoczynamy od określenia ilości odpadów i umówienia daty ich odbioru, zapewniając przy tym odpowiednie pojemniki i flotę.

Utylizacja odpadów spożywczych: zaufaj profesjonalistom

Dbamy o jakość wykonywanych przez nas usług. Z nami zyskujesz pewność, że kompleksowa utylizacja odpadów spożywczych przebiega prawidłowo, zgodnie z przepisami obowiązującymi w Polsce, co podlegać może kontroli. Posiadamy właściwe certyfikaty, a także umożliwiamy śledzenie w czasie rzeczywistym, gdzie znajdują się powierzone nam odpady spożywcze.

Niszczenie odpadów żywnościowych: zyskaj potwierdzenie

Oferujemy odbiór i niszczenie odpadów spożywczych na terenie całego kraju. Wystawiamy odpowiednią dokumentację (karta przekazania odpadów, potwierdzenie wykonania usługi) a Klienci otrzymują dostosowany do indywidualnych wymagań pakiet świadczeń obejmujący: fachową poradę, o tym jak właściwie zagospodarować odpady, dobranie właściwego systemu odbioru, ustalenie optymalnej częstotliwości ich wywozu. Utylizacja odpadów żywnościowych z nami może być prosta.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat niszczenia odpadów żywnościowych? Skontaktuj się z nami poprzez formularz kontaktowy, zadzwoń lub napisz maila.

Masz zbędne dokumenty do zniszczenia?

Zadzwoń do nas lub wypełnij formularz bezpłatnej wyceny!